Yhteisöt

Kukkian maa- ja kotitalousnaiset

Yhdessä tekemistä lähiseudun parhaaksi

Kukkian maa- ja kotitalousnaiset kahvittivat Rautahovin täyttäneen juhlaväen, kun seura vietti 70-vuotispäiviään joulukuussa 2016.

Kahvitusten järjestäminen onkin ollut yksi niistä tehtävistä, joita maatalousnaiset ovat hoitaneet koko toimintansa ajan. Edeltäjiensä tavoin nykyiset toimijat osallistuvat myyjäisiin sekä varojen mukaan järjestävät kursseja ja esitelmätilaisuuksia.

Juuret maalla

Maa- ja kotitalousnaisilla on juuret maalla. Sen kertoo jo järjestön vuoden alussa uusittu tunnuslause.
– Uuden tunnuksen luoneet konsultit sanoivat, että oikeasti meissä kaikissa suomalaisissa asuu pieni maalainen, 70-vuotisjuhlassa puhunut Jutta Ahro Pro-Agria Etelä-Suomesta kertoi kuulijoilleen.

Järjestö toimii maaseudun puolesta, uutta luoden, samalla perinteitä arvostaen. Naiset tekevät rohkeasti yhdessä ja avoimin mielin. Näitä arvoja tulee Ahron mielestä tuoda reippaasti esille.

– Tehtävä ei ole helppo. Kansaa kannustetaan muuttamaan palvelujen ulottuville, samalla kun maaseudulla yrittäminen vaatii todellakin yrittämistä.

– Miten saamme päättäjät vakuutettua, että maaseudun elinvoimaisuus on oikeasti vaihtoehto, Ahro kyseli.

Jutta Ahron mielestä nyt pitäisi tuoda esille maaseutuun liittyvät hyvät asiat kuten puhdas ruoka, hoidetut maisemat, puhdas luonto ja ympäristö sekä myös turvallisuus.

Yhdessä tekemistä lähiseudun parhaaksi yli 70v

Kukkian maatalousnaisten perustava kokous pidettiin 10.12.1946. Emännät alkoivat kokoontua ompeluilloissa jäsenten kodeissa ja toisinaan myös Kantolan koululla. Ensimmäiset iltamat pidettiin Rautajärven työväenyhdistyksen talolla kesäkuun alussa seuraavana vuonna.

Ensimmäiset hankinnat olivat tuholaisruisku hedelmän viljelyä varten ja pellavaloukku. Vuonna 1950 sadan hengen kahvikaluston ostamisella käynnistynyt astioiden hankkiminen jatkui seuraavina vuosina rahavarojen mukaan. Esimerkiksi ruoka-astioiden ja kattiloiden hankintaan varattiin tuona aikana 24 000 markkaa.

Palmusunnuntaina 1952 naiset aloittivat yli puoli vuosisataan jatkuneen perinteen vierailemalla kunnalliskodilla ja tarjoamalla siellä kahvit.