Toimintakertomus 2021

Vuosi 2021 oli yhdistyksen 40. toimintavuosi, jota vietettiin perinteisesti elin-, pito- ja vetovoimaa parantamalla.

Näkyvyyttä ja tunnettuutta lisättiin erityisesti FB-tapahtumilla, jotka parhaimmillaan näki yli 32 000 henkilöä ja kylälle saatiin satoja kävijöitä. Tärkeä viestintäkanava oli myös Sydän-Hämeen Lehti juttuineen yrittäjyydestä ja tapahtumista.

Yhdistys valittiin tammikuussa Pirkanmaan vuoden 2020 paikallisyhdistykseksi ja valtakunnallisesti olimme viiden finalistin joukossa.

Kuntavaaleissa kannustimme jäsenyrittäjiä puoluekantaan katsomatta lähtemään ehdolle ja varmistamaan yritysmyönteinen päätöksenteko Pälkäneellä.

Nuorten Virta -hankkeessa työllistimme kesällä 17 nuorta 2-3 viikon ajaksi vesistöpajoihin ja vesiensuojelulähettiläiksi.

Heinäkuussa pystytettiin Luopioisten lähipalvelut -kyltti Matti Ruljan kukkapellolle paikallisten yrittäjien voimin tavoitteena näkyä kaikille 100 000 Sappeen kävijälle ja lisätä Kukkian alueen näkyvyyttä.

HUB Kukkiatalo siirtyi lokakuussa K-Market Järvikansan tiloihin ja vaihtoi nimeksi HUB Toivola. Nyt kokoustilan lisäksi voi varata saunatilat ja osallistua etänä jopa karaokea laulaen. Kokoustilaa käytetään mm. espanjan opiskeluun ja eri toimijoiden tapaamisiin.

Vuosi huipentui 20.11. Rautahovissa järjestettyyn juhlaan, jossa palkittiin Vuoden Yrittäjä 2021, juhlittiin nelikymppisiä, Pirkanmaan vuoden paikallisyhdistystä ja pikkujouluja.

Vuoden Yrittäjäksi valittiin Eco Villas -pientalojen ja Skand Oy:n Miika Utoslahti ja Christine Utoslahti. Miika johtaa Luopioisista käsin kaikissa pohjoismaissa toimivaa yritystä, jonka tavoitteena on laajentua koko EU:n alueelle. Miika on lisännyt Pälkäneen näkyvyyttä valtakunnallisessa mediassa ja somekanavissa luomalla asumiseen uudenlaisen Eco Villas pientalokonseptin ja Luopioisiin kokonaisen asuinalueen asukkaineen.

Hallitus ja jäsenet

Sari Päätalo, pj                                                                                       

Nina Hannonen, varapj                                           

Esko Peltonen, sihteeri

Janiina Ali-kippari-Härkälä                          

Hannele Haataja                                         

Pasi Lahnalahti

Suvi Simola                                                                    

Heikki Suksia                                             

Kati Vartiainen

Mirjami Valli, rahastonhoitaja

Hallitus kokoontui 10 kertaa. Yhdistyksen sääntöjä uudistettiin v. 2020 ja siirryttiin yhden vuosikokouksen malliin. Vuosikokous järjestettiin 29.11.

Vuoden alussa jäseniä oli 69 ja lopussa 72. Seniorijäseniä on kolme, samoin kannatusjäseniä.

Hankkeet

Pälkäneen nuorten ympäristö- ja yrittäjyyskasvatushanke eli Nuorten Virta 1/2021 - 12/2022

Hanketta hallinnoi Luopioisten Yrittäjät. Yhdistys palkkasi työllistämistuella nuorten ohjaajan neljäksi kuukaudeksi ja paikallisten yritysten kumppanuus mahdollisti 17 yläkoululaisen työllistämisen 2-3 viikon työjaksolle kesän aikana. Nuoret osallistuivat erilaisiin tapahtumiin, joissa kävivät kertomassa Pälkäneen vesien suojelusta yhdessä Suvi -hankkeen kanssa. Keväällä ja syksyllä nuoret järjestivät alakoululaisille ja partiolaisille yhteensä kolmetoista vesistöpajaa.

Syksyllä Pälkäneen lukiossa järjestettiin yrittäjyyskurssi lukion ekaluokkalaisille. 17 nuorta paikallista yrittäjää kävi kertomassa oman yrittäjätarinansa. Kurssin päätteeksi 3.11. käytiin Roadshowlla tutustumassa yrityksiin ja mukaan otettiin myös Anna Tapion koulun NY-yrittäjiä, yhteensä 35 henkilöä. Kierroksella oli mukana elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä ja tutustumiskohteina Printscorpio Oy, Soukkio Oy, Ramboll, Hilma & Olga ja Kolari-Special.

Yrittäjyyskasvatus on paljon muutakin kuin johdatus yrittäjyyteen. Yrittäjyyskasvatuksella vahvistetaan arvoja, asenteita ja taitoja, joilla pärjää (työ)elämässä ja jotka tukevat kasvamista osaksi yhteiskuntaa ja ehkäisevät syrjäytymistä.

Tietoisuus vesien tilasta ja arvostus vesistöjä kohtaan paranivat merkittävästi, osin hankkeen ansiosta. Ensi kesänä tarkoitus on tarjota pidempi kesätyöjakso kahdelle 15-17 -vuotiaalle nuorelle. Myös yhteistyö Pälkäneen lukion yrittäjyyskurssin kanssa tulee jatkumaan.

Hankkeen rahoittajina ovat Pirkan Helmi, Luopioisten Säästöpankkisäätiö ja paikalliset yritykset.

Yhteinen Pälkäne -hanke 8/2021 - 1/2023

Hankkeen vastuuyhdistys on Pälkäneen Yrittäjät ry ja toteutusta koordinoi hanketiimi, hankevastaava on Marja-Liisa Suomalainen. Mukaan on kutsuttu kaikki kuntalaiset, kausiasukkaat, yhdistykset, kylät, yritykset ja kunnan organisaatiot. Päätapahtuma Pälkäne -messut järjestetään 28.5.2022. Hankkeen rahoittaja on Pirkan Helmi.

Yrittäjien edustajat eri hankkeissa:

– Hyvinvointihanke, Nina Hannonen ja Sari Päätalo (8/2018-8/2021)

– Pälkäneen nuorten ympäristö- ja yrittäjyyskasvatushanke, Aki Niemi ja Sari Päätalo (1/2021-12/2022)

– Aito Suvi, Margit Tuomola (1/2021-3/2022)

– Omiaan töihin, Sari Päätalo (6/2021-8/2023)

– Pälkäneen yhteisötalot, Seppo Kääriäinen (6/2021-10/2022)

– Yhteinen Pälkäne, Elina Mäkinen ja Sari Päätalo (8/2021-1/2023)

Yrittäjien ja kunnan yhteistyö

Luopioisten ja Pälkäneen Yrittäjien puheenjohtajat yhdessä elinvoimajohtajan kanssa ovat kokoontuneet joka toinen kuukausi suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Syksyllä ryhmään tulivat työllisyyskoordinaattori ja TE-yrityspalveluiden asiantuntija. Tavoitteena on hyödyntää kaikki mahdollisuudet Pälkäneen elinvoiman kehittämiseksi.

Yritysvierailut ja vaikuttamistyö

25.2. Yrityskierros Luopioinen-Rautajärvi
Luopioisten Apteekki, K-Market Järvikansa, Op Luopioinen, Liekki, Rautanet, Hippeläisen kauppa ja Elotähkä. Kierroksella pj ja vt. elinvoimajohtaja Heidi Loukiainen.

20.9. Yrittäjyys ja elinvoima -esitys Pälkäneen kunnanvaltuustolle 
Pirkanmaan Yrittäjien Pasi Mäkinen ja Maria Virtanen kertoivat valtuustolle, mikä on yrittäjyyden ja elinvoiman merkitys kunnalle. Marja-Liisa Suomalainen esitteli Yhteinen Pälkäne -hankkeen. Järjestäjä Pälkäneen ja Luopioisten Yrittäjät.

6.10. Yrittäjäyhdistysten ja Yhteinen Pälkäne -hankkeen esittely elinvoimalautakunnalle
Puheenjohtajat kertoivat yhdistysten vaikuttamistyöstä ja hankekoordinaattori esitteli hankkeen.

Yrittäjien ja kunnan yhteiset tilaisuudet

25.2. Etäaamukahvit HUB Kukkiatalolta
Esittelyssä Tyrsky-hanke, Yksinyrittäjäakatemia, Yrityskummit ja seudun hankkeet.

25.3. Etäaamukahvit
Te-yrityspalvelut Pälkäneellä, Pirkanmaan työllisyyskokeilu ja kunnan tukemat kesätyöt.

22.4. Etäaamukahvit HUB Kukkiatalolta
Kunnanjohtaja Pauliina Pikka esittäytyi. Lietekuljetusten järjestäminen ja kilpailutus -aiheesta kertoivat yrittäjä Pentti Tuominen, Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala, alueellisen jätehuoltolautakunnan Pälkäneen edustaja Heli Merimaa sekä Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen ja elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen.

3.7. Kunnan kesäpäiväkahvit Mikkolan Pytingillä ja esittelyssä HUB Kukkiatalo. Järjestimme myös hyvän mielen arpajaiset, johon paikalliset yritykset lahjoittivat voittoja.

9.9. Etäaamukahvit HUB Kukkiatalolta
Elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä esittäytyi. Uravalmennuspalvelut / Työtie 2.0, Esteettömyys pienen yrityksen arjessa/Matrocks Oy, Yhteistyöstä voimaa -matkailunkehityshanke / Pirkan Helmi.

27.10. Aamukahvit hybridinä Liekissä
Omiaan -hanke / Kati Nurminen, Tilinpäätös tutuksi yrittäjälle / Sirpa Leppäkoski, Op Luopioinen ja Tero Järvinen, Op Kangasala, TE-toimiston yrityspalvelut / Mari Rautiainen- Servo, Työllistämistuki / Panu Raivio.

9.12. Yrittäjien joulupuurot Nuijantalolla
Tekninen johtaja Harri Apell esittäytyi. Sähköinen kirjanpito ja yrityksen joulumuistamiset / Tarja Hiitiö, TiliPenninki.

Tapahtumat

17.3 Yrittäjien Somekoulutus hybridinä Kukkiatalolta, kouluttajana Outi Pettersson.

20.3. Valtakunnallinen Lähilauantai. Käytä paikallisia palveluja, osta läheltä tai käytä kotimaista verkkokauppaa. Yrittäjien FB-tapahtuman näki yli 10 000 henkilöä.

9.6.-25.8. lauantaisin Luopioisten torilla esiintyviä muusikoita muistettiin Liekin tai Elotähkän pizzalahjakortilla.

12.6. Avoimet Kylät & Luopioisten kesän avaus ja Kyläkauppapäivä. Yrittäjien FB-tapahtuman näki lähes    10 000 henkilöä.

22.6. Saunailta Onkkaalan rantasaunalla. Vieraana Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen. Järjestäjä Pälkäneen Yrittäjät.

2.7. Muikkuja ja muuta muikeaa -tapahtumassa Pälkäneen ja Luopioisten Yrittäjät yhteisvoimin kertoivat pälkäneläisten yritysten tarjonnasta erityisesti kesäasukkaille.

12.8. Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow Luopioisten torilla. Mukana luonnollisesti myös Luopioisten Yrittäjät hankkeineen.

25.9. Yrittäjien syysolympialaiset Kuhmalahdella. Järjestäjä Kuhmalahden Yrittäjät.

29.10. Pimmeemmän kaupan iltaan järjestettiin paikallisten yrittäjien tuella Ihan Pimmee -mobiilipeli ja Fire Ladyn tulishow. Yrittäjien fb-tapahtuman näki yli 32 000 henkilöä. Avoimet ovet HUB Toivolassa.

20.11. Vuoden Yrittäjä 2021 -juhlassa Rautahovissa palkittiin Vuoden Yrittäjä 2021, juhlittiin nelikymppisiä, Pirkanmaan vuoden paikallisyhdistystä ja pikkujouluja yhdessä Kuhmalahden Yrittäjien kanssa.

27.11. Luopioisten joulunavaus yhdessä Yrittäjien, kirkonkylän koulun, Mikkolan ja kappeliseurakunnan kanssa. Yrittäjien tervehdyksen toi puheenjohtaja ja kuusen valot sytytti koululainen Roki Haili. Yrittäjien joulukuusen pystyttivät Ari Toivari ja Tomi Riihiranta apujoukkoineen. Sydän-Hämeen Lehteen myytiin ilmoituksia yrittäjien toiminnan tukemiseksi. Ilmoitukset olivat muodoltaan Luopioisten lähipalvelut -kyltin inspiroimia.

Hyvinvointihankkeen tapahtumat

2.2 . Lumikenkäilyä Sappeessa

24.2. Selähuoltopaja etänä Teamsissä

21.5. Frisbeegolf ja illanistujaiset Liekissä

11.6. Kukkian ympäripyöräily sähköläskipyörillä ja illallinen Liekissä

5.8. Yrittäjät Sappeen seikkailupuistossa kiipeilemässä ja nauttimassa upeasta kesäpäivästä

13.8. Melonta- ja savusaunailta Rajalansaaressa, hyvinvointihankkeen päättäjäiset

Varainhankinta

Kukkian Kesä 2021 banderollit saatiin vuoden koronatauon jälkeen jälleen näkyville paikoille Luopioisten torille, Holjan levähdysalueelle, Rautajärven Rautahoville ja Kuohijoelle Kioski-kahvila Munkki ja Rinkeliin. Mukana oli 30 Kukkian alueen toimijaa.

Varainhankintatuotteita ovat edellisvuosien Kukkian kesä- ja Palveluinfo- banderolleista valmistetut uniikit kassit ja pussukat. Tuotteita on myynnissä Hilma & Olga käsityökeskuksessa. Pytingin kuntainfossa on myynnissä Kukkian laminoitu kartta ja Kukkia-tyynyt.

Pirkanmaan ja Suomen Yrittäjät

Facebook on tärkein viestintäkanava, kun tiedotamme jäsenille Pirkanmaan ja Suomen Yrittäjien järjestämistä koulutuksista, webinaareista ja muista tapahtumista.

Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumi järjestettiin etänä. Luopiosten Yrittäjien hallitus osallistui foorumiin HUB Kukkiatalolla 29.1.

Pirkanmaan Yrittäjien luottamushenkilöseminaarit järjestettiin etänä verkossa ja vuoden viimeinen 17.12. Lounasravintola Kulmassa. Pj osallistui.

Pirkanmaan Yrittäjien syyskokous järjestettiin 9.12. Pj ja varapj osallistuivat tilaisuuteen.