Toimintakertomus 2020

Luopioisten Yrittäjät v. 2020

Hallitus ja jäsenet

Hallituksen puheenjohtaja Sari Päätalo, varapuheenjohtaja Anssi Kukkonen, sihteeri Esko Peltonen, rahastonhoitaja Mirjami Valli sekä jäsenet Janne Heinonen, Pasi Lahnalahti, Sami Seise, Suvi Simola ja Heikki Suksia. Varajäsenet Hannele Haataja ja Paula Suksia.

Luopioisten Yrittäjien hallitus kokoontui 9 kertaa, joista yksi oli sähköpostikokous ja yksi Teams kokous. Kevätkokous pidettiin 8.6. Pytingillä ja syyskokous 30.11. HUB Kukkiatalolla  hybridikokouksena.

Vuoden alussa jäseniä oli 64 ja vuoden lopussa 69.

Viestintä

Luopioisten ja Pälkäneen Yrittäjät julkaisivat n. kerran kuussa yhteistä uutiskirjettä, jonka koosti Pälkäneen Yrittäjien Lumia Huhdanpää-Jais. Tiedottamiseen käytettiin myös facebookia, instagramia (Sydän-Hämeen Yrittäjät), kotisivua, sähköpostia sekä Sydän-Hämeen Lehden MeNyt -palstaa.

Lisäksi Pälkäneen seudun yrittäjien hyvinvointihanke tiedotti facebookissa, omalla kotisivulla https://hyvinvointihanke.fi/ ja uutiskirjeellä.

Hankkeet

Luopioisten Seurakuntakeskuksen tiloihin avattiin HUB Kukkiatalo, joka tarjoaa etätyöskentely- ja kokoustilat yrittäjille, kuntalaisille ja vapaa-ajan asukkaille. Suunnittelussa oli mukana Osuuskunta Pöllökartano ja rahoitusta saatiin mm. Luopioisten Säästöpankkisäätiöltä https://www.luopioistensps.fi/ . Tilojen valaistus uusittiin, seinät maalattiin, hankittiin kalusteita, sähköinen ovilukko, valokuitu, työasema ja av-laitteet. HUBin viralliset avajaiset ja avausseminaari 5.9. striimattiin Maalle asumaan ja Voi hyvin Pälkäneellä -virtuaalimessujen lähetykseen. Seminaarin pääpuhujana etäyhteydellä oli tulevaisuuden tutkija Elina Hiltunen aiheena Matka tulevaisuuteen. HUB on saanut palstatilaa mm. Aamulehdessä ja kateellisia huokauksia eri puolilla maakuntaa. https://www.kukkialle.fi/hubkukkiatalo/

Pälkäneen seudun yrittäjien hyvinvointihanke yhdessä Pälkäneen Yrittäjien kanssa alkoi 1.8.2018 ja jatkuu elokuuhun 2021. Tapahtumat on koettu hyvinä rentoutumis- ja verkostoitumistilaisuuksina, jotka ovat edistäneet jaksamista ja fyysistä hyvinvointia. Ensimmäisen kuntosalikurssin myötä yrittäjillä on oma salivuoro torstaisin Luopioisten liikuntahallilla. https://hyvinvointihanke.fi/

Yrittäjien, yhteisöjen ja kunnan yhteishanke Pälkäneen yhteisöllisyyden vahvistamiseksi on saanut rahoittajalta, Pirkan Helmeltä, vihreää valoa. Hankkeen ensimmäinen ideointipalaveri järjestettiin 23.11. ja tavoitepalaveri 15.12. Hankkeen päätapahtuma on Pälkäne messut.

Yrittäjien ja kunnan yhteistyö

31.1. After Work Pizza&Bisse aamukahvit Liekissä. Ajankohtaiskatsaus kylien tapahtumiin, hankkeisiin ja kunnan terveiset.

21.2. Aamukahvit NisuKahvilassa Onkkaalassa. Ympäristönsuojelusihteeri Laura Kokko esitteli Hinku-kunnan tavoitteita ja toimenpiteitä.

27.2. Yrittäjien ja elinvoimapalveluiden tapaaminen

4.3. Pälkäneveden yritysalueen asemakaavan yritysvaikutusten arviointi

25.3. Luopioisten ja Pälkäneen Yrittäjien sekä elinvoimapalveluiden keskustelutiimi yritysten toimintaedellytysten ja kunnan elinvoiman turvaamiseksi koronakriisin aikana.

24.4. Etäaamukahvit Teamsilla. Risto Rantala TE-palveluista kertoi kehittämispalveluista, Jaana Koivisto ja Panu Raivio kunnan elinvoimapalveluista haettavissa olevista korona-avustuksista ja työttömyysturvasta.

19.5. Etäkoulutuswebinaari eri tukimuodoista koronan aikana. Kouluttajana elinkeinojohtaja Jaana Koivisto.

4.8. Yrittäjien ja kunnan elinvoimapalveluiden tapaamisen aiheena Kuntabarometri 2020.

25.9. Aamukahvit HUB Kukkiatalossa. Yrittäjän yleisimmät terveysriskit -luento (Hyvinvointihanke) ja hallintojohtaja Anitta Hietaniemen terveiset.

13.10. Yrittäjien ja kunnan elinkeinojohtajan tapaaminen, jossa työstettiin edellisen tapaamisen aiheita ja kehiteltiin uusia, kuten elinkeinoseminaari.

22.10. Puheenjohtaja Sari ja vt. elinkeinojohtaja Heidi Loukiainen yritysvierailukierroksella: Liekki, ViherKostiala, Hilma & Olga, Pytinki, FinnHarr Oy, Top Greenet Oy, Soukkio Oy, Aitoon Wanha Meijeri, Anssin kauppa ja Kolari-Special.

26.10. Vt. elinkeinojohtaja vieraili hallituksen kokouksessa.

30.10. Aamukahvit Aapiskukossa. Hyvä uni -luento ja vt. elinkeinojohtajan esittäytyminen. Liveyhteys HUB Kukkiataloon.

10.12. Joulupuuro ja -kahvit Elotähkässä Rautajärvellä ja yritysvierailukierros jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi.

21.12. Yrittäjien ja elinvoimapalveluiden Teams suunnittelupalaveri alkuvuoden tapahtumista.

Tapahtumat

14.1. Google My Business -etäkoulutus Pytingillä, järjestäjä Suomen Yrittäjät

28.1. Yrittäjien salikurssi Luopioisten liikuntahallilla, neljä kertaa, ohjaaja Jaana Ketola / Jaksava Keho. Hyvinvointihanke.

22.2. Etätyöwebinaari Luopioisten Kukkiatalossa. Livelähetys Sydän-Hämeen Lehden fb-sivulla.

22.2. Opetusministeri Li Andersson Mikkolan Navetalla ”Elinvoimaa koulutuksesta ja kulttuurista”. Ministerille lahjoitettiin Yrittäjien kierrätyskassi. Järjestäjä Luopioisten Vasemmistoliitto ry.

28.2. Yrittäjän After Work Elotähkässä Rautajärven kuulumisia kertoi Pauli Luhtajärvi.

7.3. Nuoret Yrittäjät esittelivät Anna Tapion yritysmessuilla liikeideoita, joista Luopioisten ja Pälkäneen Yrittäjien raati palkitsi 50 eurolla parhaasta yritysideasta Baby Pets NY ja parhaasta idean esittelystä Tinak NY. Anssin kaupan kannustuspalkinto Pictura setis NY. https://annatapio.fi/.

7.5. Etäafterwork Teamsilla. Yrittäjän jaksaminen poikkeusoloissa, psykologi Tuija Ström-Karppi ja keskustelua omalla porukalla teemalla Mitä kuuluu yrittäjälle? Hyvinvointihanke.

22.5. Frisbeegolf ja picnic Luopioisten uimarannalla, Hyvinvointihanke

4.6. Yrittäjien Outdoor Escape Syrjänharjussa ja AfterWork Aapiskukossa, Hyvinvointihanke

17.6. Kostianvirran melonta ja saunailta, Hyvinvointihanke

7.7. Yrittäjät mukana Luopioisten iltatorilla

9.7. Pitkäaikaisen Luopioisten Yrittäjien puheenjohtajan Erkki Toivarin muistokonsertti järjestettiin Erkin ystävien toimesta Luopioisten kirkossa.

5.9. Maalle asumaan ja Voi hyvin Pälkäneellä -virtuaalimessut livelähetyksenä Nuijantalolta. Esiintyjinä mm. Lotta Ansakorpi, Jutta ja Juha Larm sekä näytteilleasettajina paikallisia yrittäjiä. Videot ja näytteilleasettajien esittelyt www.messut.palkane.fi sivustolla. Virtuaalimessujen haastattelut, videot ja järjestelyt toteutettiin kahdessa viikossa tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi. Järjestäjinä Hyvinvointihanke ja Pälkäneen kunta. https://messut.palkane.fi/naeytteilleasettajat/luopioisten-yrittajat-ry

5.9. HUB Kukkitalon avajaiset ja Kukkian Elonkorjuutori

29.9. Hyvintointihankkeen esittely Oriveden Yrittäjien ja kaupungin aamukahveilla

30.9. Pitsailta Aapiskukossa; haetaan uusia toimintatapoja ja tekijöitä. Järjestäjä Pälkäneen Yrittäjät.

10.10. Vuoden Yrittäjä 2020 -cocktailtilaisuus Kukkiatalolla. Tänä vuonna huomattiin kotimaisen ruuantuotannon tärkeys, joten Vuoden Yrittäjäksi valitsimme yli kolmekymmentä vuotta ruokaa tuottaneet Matti ja Arja Ruljan. Matti on ollut aktiivinen niin kunnallispolitiikassa kuin eri yhdistyksissäkin, myös yrittäjissä.

23.10. Pimmeemmän kaupan ilta. K-Market Järvikansa, Luopioisten Apteekki ja OP Luopioinen tarjosivat illan päätteeksi Pyrokratian tulishown.

28.11. Luopioisten joulunavaus yhdessä Yrittäjien, kirkonkylän koulun, Mikkolan Navetan ja kappeliseurakunnan kanssa. Yrittäjien tervehdyksen toi puheenjohtaja ja kuusen jouluvalot sytytti kirkonkylän koulun oppilas Roki Haili. Yrittäjien joulukuusen pystyttivät  Ari Toivari ja Tomi Riihiranta apujoukkoineen.

Yrittäjät ostivat Sydän-Hämeen Lehdestä joulunavausliitteen, johon myytiin joulutaloilmoituksia yrittäjien toiminnan tukemiseksi. Joulutalojen inspiraation lähteenä olivat sinkkutalot https://www.ecovillas.fi/luopioinen ja ViherKostialan minitalot https://www.facebook.com/Kotiin-Kukkialle-ViherKostiala-1316782428353948

Puheenjohtajan / hallituksen tervehdyskäynnit ja muu muistaminen

• 21.1. uusi yrittäjä fysioterapeutti Ella Pasola, Luopioisten Fysioterapia

• 25.2. uusi yrittäjä jalkahoitaja Tiina Hietala, Jalkahoitola Hillantupa

• 28.2. Elotähkän Eijan läksiäiset ja uuden yrittäjän Iida Heikkilän tervetuliaiset

• 15.5. uusi yrittäjä Hanna Ståhl, Puutikkalan Putiikki

• 29.8. K-Market Järvikansan kauppiaan Margitin läksiäiskahvit

• 1.10. Liekin Hannan läksiäiset, Sowar Daoudin tervetuliaiset ja Liekin 18 v. Synttärit

Yrittäjät muistivat 13.6.-29.8. lauantaisin Luopioisten torilla esiintyneitä laulajia ja soittajia pizzalahjakortilla Liekkiin, Elotähkään tai Sappeen Majataloihin.

Varainhankinta

Kukkian Kesä -banderolleja ei koronavuonna tehty. Printscorpiossa tehtiin palveluinfotaulut Luopioisten torille, Holjan levähdysalueelle ja Elotähkän seinään. Kesäkuussa painatettiin palveluinfosta myös paperiversio nimellä Kukkian Palveluopas.

Varainhankintatuotteita ovat edellisvuosien Kukkian kesä ja Palveluinfo -banderolleista Suvin valmistamat uniikit kassit ja pussukat sekä PuuMikkojen puunkantotelineet. Tuotteet myynnissä Mikkolan Navetan Hilma & Olga käsityökeskuksessa. Pytingin kuntainfossa myynnissä Kukkian laminoitu kartta, karttaverho ja Kukkia-tyynyt.

Pirkanmaan ja Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumi Helsingissä 9.-10.2. Puheenjohtaja osallistui.

Pirkanmaan elinvoima-seminaari 2020 Ellivuoressa Sastamalassa 12.2. Pirkkala on Pirkanmaan elinvoimaykkönen. Puheenjohtaja Sari ja elinkeinojohtaja Jaana Koivisto osallistuivat.

Pirkanmaan Yrittäjien ja paikallisyhdistysten luottamushenkilöseminaari 4.9. Scandic Rosendahlissa Tampereella. Puheenjohtaja osallistui.

Pirkanmaan Yrittäjien etäsyyskokous 2.12. Puheenjohtaja Sari ja Nina Hannonen osallistuivat.