Luopioisten kirkonkylä

luova - kaunis - lähes täydellinen

Pirkanmaan kauneimmaksi valittu

Luopioisten kirkonkylä on yksi Pälkäneen kunnan kolmesta päätaajamasta. Kukkia-järven kainalossa sijaitsevan kirkonkylän maisema on valittu Hämeen Heimoliiton toimesta Pirkanmaan kauneimmaksi.

TOIMIVAT JA MONIPUOLISET PALVELUT

Kirkonkylän palveluita ovat pankit, apteekki, terveyskeskus ja seurakuntakeskus sekä päivittäistavarakauppa. Kirkonkylästä löytyvät myös koulu ja kirjasto. Palveluita täydentävät mm. autokorjaamot, parturi-kampaamot, hierontapalvelut ja erilaiset putiikit sekä lukuisat muut palveluyritykset.

Aivan kirkonkylän keskellä sijaitsee Ravintola Liekki, joka on kuuluisa hyvästä ruuastaan ja hyvinvarustetusta kesäterassista.

Luopioisten tori on kesäkautena torstaisin ja lauantaisin tutustumisen arvoinen nähtävyys ja ostospaikka.

AKTIIVISTA VAPAA-AIKAA

Vapaa-ajan harrastuksille antavat loistavat puitteet ympärillä oleva Kukkia-järvi uimarantoineen ja rantalentisturnauksineen, liikuntahalli, likuntapuisto freebeegolfratoineen, maastopyöräpolkuineen ja pururatoineen, tenniskentät, Regohallin salibandy-areena sekä monipuolinen yhdistys- ja tapahtumatoiminta.
Kukkia Riatloni ja Triathlon tuovat joka kesä satamäärin liikunnan harrastajia ympäri maata Luopioisiin. 
Mikkolan Navetta on maankuulu tapahtumakeskus, jossa järjestetään ympäri vuoden luento-, taidenäyttely-, elokuva- yms. tapahtumia. 

PYTINKI

Aikaisemmin kunnanvirastona toiminut rakennus on valittu Kuntaliiton toimesta Suomen kauneimmaksi kunnantaloksi.

Rakennukset ja pihapiiri edustavat vaurasta hämäläistä talonpoikaista rakennusperintöä ja rakennusryhmä on osa ympäristöministeriön vahvistamaa valtakunnallisesti merkittävää Luopioisten kirkonkylän kulttuurihistoriallista sekä vanhaa raittiasutusta.

Rakennus- ja pihapiirikokonaisuus on luokiteltu myös Tampereen Seutukaavaliiton toimesta rakennushistoriallisesti ja miljööarvoltaan maakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi, joka liittyy ympäröivään kulttuurimaisemaan ja luo itsenäisesti ympäristöllisiä arvoja.

TONTTEJA

Luopioisten kirkonkylästä löytyy valmiiksi asemakaavoitettuja omakotitonttejasekä Kukkia-järven rannalta että sen välittömästä läheisyydestä. Näitä alueita ovat Mikkolanlahden alue, Kostiala ja Rajalanniemi sekä uusimpana Vohlisaari.