"Juala saa muttei juapua"

Jo 1500 luvulla kukkiankin ympäristössä, valmistettiin suomalaista perinnejuomaa sahtia. Varmasti on monissa paikoissa, valmistettu sahtia jo aiemminkin. Sahtihan kuului aikoinaan mm. kirkollisiin juhliin. Sanottiin että ristiäisistä hautajaisiin juhlajuomana oli sahti. Talkoissa tämä perinnejuoma, oli myös hyvin yleinen. Pääsiäis-, juhannus-, pyhäinpäivä ja joulusahdit, kuulu varsinkin maaseudun Juhlajuomaksi.

No toki ajan kuluessa, sahti on poistunut kirkkolisista toimituksista. Toki varmaankin hyvä näin, koska ajat ovat aika tavalla erilaiset. Enään ovat talkootkin niin harvinaisia, että eipä sahti kuulu niihinkään. Ainoa varmaankin, joka on pysynyt jollain tavalla perinteenä, on joulusahti. Moni nykyihminen kertoo että, mummulassa tai missä nyt joulua suvun kanssa vietettiinkin, oli yhtenä ruokajuomana sahti. Siitä on jäänyt perinne että, joulun ruokapäydässä on oltava sahtikannu.

Olen jopa kuullut, että, kahden litran sahtikannu, on joulunpyhät seikkaillut jääkaapin ja ruokapöydän väliä täysinäisenä. Syy oli se että, lapsena oli sahtia ollut joulupöydässä. Mutta nyt ei perhe vaan, pidä sahdin mausta. Mutta joka joulu, samainen kaksi litraa hankitaan. Tämä jos mikä, on mielestäni perinteen vaalimista. Kyllähän tänä päivänäkin sahtia valmistetaan. Määrät ja tekopaikat, ovat vaan vähentyneet huomattavasti.

Sahdin tekohan keskittyy, hämeeseen, pirkanmaalle, etelä-pohjanmaalle ja satakuntaan. Toki on yksittäisiä tekijöitä muuallakin. Onpa jopa pääkaupunki-seudullakin sahtiseura. Lammi, Tuulos, Hauho, Luopioinen, kaikkihan ovat ns. Kukkia-järven kainalossa. Tällä alueella on sahdin teko säilynyt kohtalaisen hyvin. Muistaakseni suomessa toimii tällä hetkellä, seitsemän sahtiseuraa. Kaikki omalla tavallaan vaalivat, ja tuovat sahtia tunnetuksi.

Todennäköisesti täällä kukkian ympäristössä, ei ole montaakaan peltoa, jossa ei olisi 1900 luvun alussa talkoojuomana ollut sahti.

Tähän loppuun voin todeta, erään edesmenneen sahtimestarin lauseen: Juala saa muttei juapua. Mielestäni tosi osuvasti sanottu.