MITÄ MENEILLÄÄN ?

Innostavia hankkeita ja projekteja jokaiseen makuun !

Kysy ja tule mukaan kehittämään ja kehittymään ... 
Ota yhteyttä vaikkapa näihin.

Rautajärven torppakylä

Rautajärven torppakylä – vanhasta uutta kierrättää hyvistä omista aineksista uuteen ja parempaan tulevaisuuteen. Hankkeen myötä yleishyödyllinen osakeyhtiö Rautajärven seudun kylät  kerää yhteen Rautajärven seudun yhdistykset, suunnittelee ja aloittaa torppien siirron Rautajärven keskustaan, kerää kylän historiikin ja parantaa kylän ympäristön tilaa. Päähteistyökumppaneita ovat Tampereen yliopiston arkkitehtuurin laitos ja seudun yhdistykset.

Lue lisää:
https://torppakyla.yhdistysavain.fi/torpat/


Maalle asumaan -messut 5.9.2020

Messut toteutuivat virtuaalitapahtumana,
tässä linkki tapahtumavideoon.
https://messut.palkane.fi/

Tässä suorat linkit muutamiin messusosoihin:

ViherKostiala
https://youtu.be/cWYKf66-mx4

Leena Ilmola Luopioisten torilla
https://youtu.be/OQ8yGsuctkE

Kirsi Oesch Kukkiatalolla
https://youtu.be/GFKODtEhbGY

Aitoon koulutuskeskus / Seppo Rinne
https://youtu.be/Hz1Cqc6ccMc

Tulevaisuudetutkija Elina Hiltunen
https://youtu.be/JkLeZnn-cdI

Anssi Kukkonen, Aitoo
https://youtu.be/p7GT3m8Onl4

Muodonmuutoksia ry:n Kohtaamo


Esiselvityshankkeen tavoitteena on kehittää puitteita ja toimivia mallinnuksia tavoittavalle kulttuuritoiminnalle. Visiomme on Kohtaamo, jossa taiteilijoiden, tieteen tekijöiden ja yleisön vuorovaikutus mahdollistetaan. 

Toiminta tuo erilaisia ihmisiä yhteen jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan sekä oppimaan uutta. Hankkeessa testattavia työkaluja ovat esimerkiksi residenssitoiminta, kurssitoiminta ja kulttuuriosuuskuntatoiminta. Sisältöjen lisäksi kehitämme olemassaolevia toiminnan puitteita ja toimintatiloja. 

Kirkkovene Aallotar korjataan.

Kirkkovene Aallotar on siirretty Luopioisten evneveistämöle korjattavaksi.


Kepparitalli Pytingin puistoon.

Pytingin puistoon on rakentumassa kepparitalli.
Kukkian Kutojatko uuden toiminnan nimeksi ?

Jo kivikautiset Luopioisten seudulla asuneet ihmiset tekivät erilaisia kankaita,  tosin kangaspuut olivat toisenlaiset. Sen jälkeen on tehty erikseen ja yhdessä matoista -  pellavapyyhkeisiin  ryijyistä - selänpesimiin ja kaikkea siltä väliltä mielikuvitus vain rajana. 

Vuonna 1950 (noin)  Rovasti Peroniuksen keskellä kirkonkylää olevaan taloon pystytettiin leveät kangaspuut, joissa kylän naiset kutoivat leveitä mattoja omaan käyttöönsä. Kutominen vaati kahden henkilön yhteistyötä. Mattoja on varmaan vielä olemassa. 

Kutomapiirin tapainen toiminta sai alkunsa Tolvasen Annikin ohjauksessa ja hänen tiloissaan noin 1980 (tarkistamaton tieto) siirtyen sitten 1987 Keskitie kuuteen ja koulun kellarin kautta nykyiseen paikkaansa Keskitie 15. Kutomapiiri on toiminnut viimeiset vuodet Valkeakoski-opiston hallinnassa ja resurssien puutteen vuoksi loppui keväällä 2020. 

Kutomapiirin osallistujat haluavat kuitenkin jatkaa monipuolista ja antoisaa harrastustaan ja perustavat sitä varten yhdistyksen toiminnan jatkuessa samassa paikassa. 

Tervetuloa joukkoon mukaan. Lisätietoja:  Irmeli Lamberg, soittopyyntö tekstiviestillä 0400883822

Osuuskunta Kukkian kasvattamo
Verstaasta kasvubisnekseksi

Kukkian kylissä on yrityspotentiaalia. Alueella on sivutoimisia yrittäjiä, ideanikkareita, joilla on pöytälaatikko täynnä tuoteideoita tai nuoria, jotka ovat kiinnostuneita yrittämisestä.  Kukkian kylien kehittämishankkeen kokemusten pohjalta on perustettu uusi yritys, Osuuskunta Kukkian kasvattamo. Osuuskunta on voittoa tavoittelematon alueellinen yrityshautomo, joka kehittää ja pilotoi uusia tuote- ja tuotantoideoita ja siirtää onnistuneet ratkaisut uuden tai jo olemassa olevan yrityksen liiketoiminnaksi.  Osuuskunnan jäseniksi kutsutaan alueen ihmisiä (yksi osuus 30 euroa), yrityksiä (osuus 100 euroa) ja yhteisöjä (100 euroa). Osuuden Kukkian kasvattamo luo taustajoukkoineen ideoista liiketoimintaa, uusia työpaikkoja ja lisää Kukkian alueen elinvoimaisuutta.

Osuuskunta Kukkian kasvattamo

Osuuskunta Kukkian kasvattamon ensimmäinen projekti on veneveistämön pilotointi Luopioisissa. Kesän aikana on tarkoitus rakentaa 10 perinteistä Käenniemi-mallin mukaista soutuvenettä venemestari Jouko Dehmin johdolla. Veistämö toimii Luopioisten keskustassa Osuuspankin talossa. 

Lue lisää: https://www.kukkiavene.fi/

Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=gbaeXiawJ4I&t=10s

27 neliön oma tupa ja pieni piha – Luopioinen toimii sinkkutaloprojektin veturina

Pälkäne, erityisesti Luopioinen, toimii keskuspaikkana uunituoreelle projektille, jossa luodaan uudentyyppistä vuokra-asumista. Niin sanotut sinkkutalot ovat 27-neliöisiä ja niihin jokaiseen taloon kuuluu oma pihamaa.

Yhä useampi haaveilee maallemuutosta, unohtamatta arjen helppoutta ja asumisen terveyttä. Scandinavian Eco Villas vastaa tähän kysyntään. Kompaktin kokoiset Eco Villas -asunnot soveltuvat mukavaan ympärivuotiseen asumiseen. Piha on pieni ja helppohoitoinen, mutta tarjoaa silti mahdollisuuksia luovuudelle. Asumiskustannukset ovat erittäin alhaiset, sillä lämmitettäviä neliöitä on juuri sen verran kuin oikeasti tarvitset.

Lue lisää: https://www.ecovillas.fi/

Tuetun asumisen osuuskunta OMIAAN

Omiaan Osuuskunta (OOK) tuottaa tuetun asumisen ja työtoiminnan palveluja asukasjäsenilleen yhteisöllisin periaattein.Tavoitteena on tukea jäsenten osallisuutta, jonka osa-alueita ovat itsenäinen elämä, arjen sujuminen, työssäkäynti tai opiskelu.

Osuuskunta toimii tällöin työnantajana jäsenilleen. Monialainen osuuskunta tarjoaa työtä, palveluja tai tuotteita asiakkaille, joita voivat olla osuuskunnan jäsenten lisäksi esimerkiksi kunnat, yritykset ja kotitaloudet.. 


Luopioisten Lähityökeskus - HUB Luopioinen

Valokuituverkko valmistuu ja Luopioinen ottaa digiloikan tietotyön aikaan. Luopioisten seurakuntakeskuksen alakertaan varustetaan yhteisöllinen työtila, josta voi vuokrata työpisteen päiväksi, viikoksitai vaikka vuodeksi sekä av-kokoustila, jossa eri yritysten kokoukset ja etäyhteydenpito sujuu vaivattomasti.

Tervetuloa työskentelemaan, palaveeraamaan tai opiskelemaan lähityökeskukseen, joka avataan la 5.9.2020!

Luopioisten ulkoilukylä 2020

Luopioinen on kompakti aktiivisen ulkoilijan unelma. Kylällä on 30 liikuntapaikkaa ja ulkoilukohdetta parin kilometrin alueen sisällä, ruuhkattomia ja tavallisen liikkujan tarpeisiin tehtyjä. Luopioisten ulkoilukyä hankkeessa suunnitellaan ulkoilun edellytyksiä paremmiksi ja hyvien kohteiden hyödyntämistä matkailussa

Vähäsalmen vetolossi

Lossin tarkoitus on liittää Kukkian natura-järvessä sijaitseva Rajalansaaren retkeilyalue ja luonnonsuojelualueella kiertelevä luontopolku mantereeseen.

Tällä hetkellä liikenne saareen tapahtuu veneellä, joka rajoittaa käyttäjäkuntaa. Lossi olisi huonojalkaisille parempi - ja ehkä ainoa järkevä - mahdollisuus päästä saareen. Myöhemmin saneeraamalla polut, reitistä voitaisiin tehdä myös esteetön rollaattoreille/pyörätuoleille.

Lossin vetoisuus olisi n. 6-8 henkeä. Saaressa ei ole polkupyöräreittejä, joten lossi on tarkoitettu vain jalankulkijoille.

Lossi rakennettaisiin paikallisin yrittäjävoimin. Rakentamisen aputöissä ja polkujen raivauksessa käytettäisiin myös talkootyötä.

Lossi tulisi Rihanselän ja Uritunselän välissä olevan Vähäsalmen pohjoispäähän. Salmessa on 10km/h nopeusrajoitus veneille. Lossi tulisi salmen kapeimpaan kohtaan, jossa ylitysmatkaa tulisi n. 50 metriä.

Holjan P-alueen infopaikka


Luopioisten kirkonkylän Holjassa on tien 322 varrella P-paikka, joka on saanut oheisen kuvan mukaiset uudet opasteet viime vuonna. Luopioisten Yrittäjät ry on ylläpitänyt ko. paikalla ns. Kukkian Kesä -infotaulua kesätapahtumista ja kesäkahviloista.

P-alueen varustusta on tarve parantaa uusilla infotauluilla, jotta infoalue toimisi paremmn ja monipuolisemmin. Kolme uutta infotaulua,
--     Laipanmaan kartta
-      Kukkian alueen kartta
-      Palvelunfo.

Erkin Areena - Ulkoilmanäyttämö 

Erkin Areena on uusi seudun kulttuurista toimeliaisuutta ja Luopioisten liikuntahallin ja koulun ympäristön toimivuutta lisäävä ja kokonaisuutta parantava toiminto.

Näyttämö palvelee kirkonkylän koulun ohella monenlaisia tilaisuuksia, kuten teatteritoimintaa, konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia,  ja ulkoilutilaisuuksia.

Paikka sijaitsee Luopioisten liikuntahallin välittömässä läheisyydessä ja hyödyntää näin liikuntahallin saniteettitiloja, keittiötä sekä P-aluetta. Paikalla on tällä hetkellä käytöstä poistettu lentopallokenttä ja lankuista tehty jo lahoamassa oleva istumapaikkarinnekatsomo. Paikka on ihanteellinen liikenteen melulta suojaisena ja lisäksi sähköliittymät ovat valmiina lähellä.

Näyttämö muodostuu katetusta katsomosta ja katetusta lavasta. Istumapaikkoja on ajateltu alkuvaiheessa yli 100 henkilölle.

Näyttämön toteutuksen ensimmäisessä vaiheessa alueen pohja tasoitetaan ja istumapaikkoja uusitaan sekä toteutetaan lavan perustukset ja lava. Lopullinen näyttämö on oheisen luonnoksen mukainen.

Kukkia-Seura ry

Tavastia Lakeland


TAvastia Lakeland ry on Tavastia Lakeland -konseptin ympärille syntynyt matkailun kehittämisyhdistys, jonka tavoitteena on saada Hämeenlinna-Valkeakoski-Tampere-Orivesi -akselin ja Päijänteen väliselle järviseudulle tunnettuutta, etenkin kansainvälistä näkyvyyttä, kehittää toimijoiden yhteistyötä ja hankkia matkailun kehittämiseen lisää resursseja.

Tavastia Lakelandin verkkosivusto esittelee alueen vetovoimatekijöitä, alueen nähtävyys- ja palvelutarjontaa sekä alueen kyliä ja taajamia.

Tavastia Lakeland kehittää uusia matkailukonsepteja. Näitä ovat esimerkiksi Wilderhutting, mökkiretkeily, joka tähtää alueen mökkikapasiteetin käytön tehostamiseen. Toinen konsepti on Fall in love with lakes, jonka puitteissa luodaan vesistöön liittyviä elämyspaketteja.

tavastialakeland.fi


Suomen älykkäin kylä-kilpailu
Luopioisten rantakeskus - Laiturialueen kehittäminen

Toimija: 
LC-Luopioinen


Kehittyvät Kukkian Kylät 2019-2020

Kukkian kylien kehityshankkeessa lisättiin Kukkian ympräistön yhteistyötä, heräteltiin asuntojen vuokramarkkinoita, haastateltiin etätyöläisiä ja etsittiin uusia liikenneratkaisuja. Lähde mukaan sisäänheittäjä -rinkiin eli auttamaan asuntojen etsijöitä löytämään uuden kodin Kukkialta.

Katso Pälkäneen elinvoimatoimikunnalle 31.10.2018 esitelty materiaali Kehittyvät Kukkian Kylät-projekti


Kukkia Maailmalle 2015-2019

Kukkiajärven ja sen ympärisörn matkailun kehittömishanke. Kansainvälisyysnäkökulma.
Katso https://www.kukkialle.fi/kehitys/kukkia-maailmalle/