Matkailu

Melonnan ja soutamisen lisäksi Kukkiajärvi ja sen ympäristö soveltuvat hyvin mm. hiihtämiseen, pilkkimiseen ja luisteluun talvella, pyöräilyyn, retkeilyyn, majoittumiseen, saunomiseen ja onkimiseen kesällä.

Talviaikaan järvellä voi järjestää myös jääsurffausta ja -purjehdusta sekä potkukelkkailua ja retkiluistelua. Kukkian maisemiin sopii myös lumen- ja jäänveistotapahtumat.

Luopioisten Yrittäjät ry on saanut matkailuhankkeille Leader-rahoitusta. Hankkeet toteutetaan vuoden 2014 syksyyn mennessä. Hankkeet toivotaan innostavan paikallisia tarjoamaan lyhytaikaista yösijaa tunnelmallisissa, vanhoissa aitoissa ja rakennuksissa, kokoustilaa, löylyttelyhetkiä, aamiaismajoitusta, ruokailua ja eväitä. Myös välinevuokrausta tullaan tarvitsemaan; kanootteja, polkupyöriä, suksia, luistimia, veneitä jne. Hyvät tiedot Kukkian ympäristöstä omaavia kaivataan retkille kotiseutuoppaiksi.

Kukkian tunnettavuuden lisäännyttyä ja matkailijamäärän noustua ohjatun toiminnan kysyntä alueella saa todennäköisesti uuden merkityksen.  Kukapa jättäisi esim. kotaretken ja nokipannukahvit laavulla väliin? Tai kalastusretken, jonka päätteeksi saalis käsitellään ja syödään itse samantien? Saunomisen ja pulahtamisen peilityyneen järveen kuikan kutsuhuudon kiiriessä kesäillan pehmeässä hämärässä?

Mikäli Sinulla on matkailijoille suunnattua toimintaa ja/tai palveluja, lähetä tiedot 'Ilmoita matkailupalveluista' -sivun lomakkeella.

Kylien rantoihin ja taukopaikoille on suunniteltu yhtenevät opastaulut, jotka kertovat matkailijoiden olevan oikeassa paikassa, oikealla reitillä.

Majoitus- ja ruokailupalveluja aloittavan lupia ja ilmoituksia:

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta (esim. ravintolat,kahvilat, kioskit)

Hygieniapassi (työntekijälle, joka käsittelee helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita)

Maatilamatkailu, aamiaismajoitus (ilmoitus terveystarkastajalle, matkustajailmoitus)